Föreläsningar 2021

Året 2020 blev inte som någon riktigt tänkt, i alla fall inte efter mars månad. Ni som följer bloggen vet att vi är i Sverige just nu och med tanke på utvecklingen av covid-19 i Sydafrika ser det ut som att vi stannar här resten av året och stora delar var vintern och våren 2021.

Det öppnar för nya möjligheter och även om vi inte kan resa i verkliga livet, kan vi resa i drömmarna. Nu när vi åter kan börja samlas igen drar föreläsningssäsongerna i gång.

Görrel kommer under tiden i Sverige bland annat hålla föredrag som bygger på boken Vita afrikane­r, ett reportage om arv och identitet.

När det brittiska imperiet föll hade de européer som flockats till Afrika två alternativ: resa hem eller stanna kvar. De flesta reste, men några valde att stanna. Kärleken till Afrika var för stark och Europa kändes allt för avlägset och främmande. I Vita afrikaner, ett reportage om arv och identitet utforskar Görrel vad som hände med de vita kolonialsläkternas ättlingar. Hur lever de i dag och hur ser de på sin familjs förflutna?

I sitt föredrag bjuder hon på en äventyrlig resa till den gamla kolonialmaktens utposter i Zambia, Kenya och Zimbabwe. Möt Karen Blixen-generationens barnbarn. Hör de gamla storviltsjägarnas berättelser, och den unga generationen som försöker gottgöra sina förfäders övergrepp under kolonialtiden. Det handlar om arv och identitet – och om Afrikas magiska dragningskraft.

Är du intresserad av att veta mer? Kontakta Görrel direkt Självklart går det även att boka Andreas två uppskattade föredrag om Afrika:

Det nya Sydafrika: Hur blev Sydafrika det land det är idag, vilka är de stora utmaningarna och hur ser landets framtid ut. Få en inspirerande inblick i ett spännande lands historia och samtid. Hur kom det sig att Sydafrika blev en apartheidstat och vilka spår har det lämnat efter sig? Hur gick det med Nelson Mandelas vision om ett nytt Sydafrika? Och vad ligger bakom den oroväckande rapporteringen om läget i Sydafrika. Föredraget utgår från hans böcker Sydafrikas historia och Det nya Sydafrika, samt Andreas år som journalist i södra Afrika.

En svensk safariguide berättar: Hur spårar man en leopard och vad gör man om en elefant anfaller? Andreas har i många år arbetat med safari och naturfoto i några av Afrikas mest mytomspunna vildmarksområden. Följ med på en spännande resa i ord och bild där vi möter djur och natur på nära håll och får lära oss mer om förutsättningarna i den afrikanska bushen. Föredraget kommer också att handla om framtiden för Afrikas natur, med akuta frågor som klimatförändringar och tjuvjakt. Den 17 oktober finns en chans att se detta föredrag direktsänt via Zoom, i ett arrangemang av ABF Lund. Ett begränsat antal platser kommer även att finnas i lokalen i Lund.

Görrel Espelund

Journalist, author and Africa guide. Read more about Görrel here.