Från arkivet: Kisumu, 2011

Vi är osäkra på när det senast inträffade – om det någonsin har hänt. Vi har inga resor inplanerade den närmaste tiden och med läget i Sydafrika och resten av världen vet vi inte ens när vi kommer att kunna återvända till Kapstaden. Därför har det blivit dags att gräva lite i gamla gömmor och tänka tillbaka på resor som varit.

Under vinjetten Från arkivet kommer vi under några veckor framöver publicera godbitar från vårt digra arkiv. Det kan vara krönikor, utdrag ur böcker eller bara en bildsvit.

Vi hoppas att ni kommer följa med på vår minnesresa!

“Som proffs kommer jag kunna hjälpa andra”

Den 3 maj 2011 träffade vi Lily och James från Kisumu. James kom till Sverige som politisk flykting på 1980-talet nu hade han återvänt till Kisumu i östra Kenya för att arbeta med utsatta ungdomar. Lily drömde om att bli fotbollsproffs, en ovanlig dröm för afrikanska tjejer. James körde oss runt Kisumu under en dag och Lily och hennes tjejkompisar bar med sig ett hopp om framtiden.

Krönikan blev senare till en del av kapitlet om afrikanska ungdomars drömmar i vår bok “Kap till Kairo, anteckningar längs vägen”.

KISUMU: – 2015 ska jag vara professionell fotbollsspelare, jag ska tjäna bra, ha en bil och gärna spela i något lag i Sverige, Norge eller Tyskland. Tyskorna är bra men när jag var i Sverige blev jag så imponerad av att alla tjejerna i laget vi fick träna med hade en egen bil.

Lily Awuor sitter på en soffa i elevhemmet där hon bor i Kisumu, västra Kenya. Hon ser beslutsam ut när hon berättar om sina drömmar att flytta utomlands och komma bort från fattigdomen. Det är fotbollen som ska hjälpa henne att uppnå sina mål.

Hon kommer från en stor familj med åtta syskon, hennes mamma är arbetslös och hennes pappa säljer skor på marknaden. Föräldrarna gillade inte att Lily spelade fotboll när hon var liten, de tyckte att hon skulle hjälpa till hemma istället. Men Lily stod på sig, gick med i skollaget och upptäcktes en dag av fotbollsakademin KYOC (Kisumu Youth Olympic Center). Ledaren James Waore övertygade hennes föräldrar om att Lilys fotbollstalang kunde ge henne en plats i laget – med sponsrad skolgång, boende och mat. Fotbollsintresset vändes plötsligt till en ekonomisk tillgång.

Drömmen om ett proffskontrakt i Europa, en sponsrad bil och en bra lön, är en dröm som i Afrika varit reserverad för pojkar. Men i takt med att damfotbollen på den afrikanska kontinenten växer, vågar också fler tjejer drömma om ett annat liv.

Fotboll är billigt att spela, det behövs inte ens en riktig boll. Tusentals afrikanska barn spelar fotboll med hemgjorda bollar som de tillverkar av hårt hopsnörade platspåsar. Fotboll kan man dessutom spela överallt så länge det finns en yta som är någotsånär jämn. Men det är fortfarande ovanligt att se tjejer på plan.

– Det är vår kultur som hindrar flickor från att sparka boll, förklarar tränaren på KYOC.

Flickornas plats är i hemmet. De förväntas hjälpa till med att städa och diska, hämta vatten och ved. I ett fattigt hem finns ingen fritid för flickorna. Ingen tid för lek.

Själv är han inte rädd för att bryta med kulturen. Wycliffe Odhiambo har tränat KYOC:s tjejlag sedan 2007. För två år sedan reste de till världens största ungdomsturnering i fotboll: Gothia Cup i Göteborg. Tjejerna från Kisumu var de enda afrikanska deltagarna på flicksidan och Lily fick upp ögonen för vad en internationell karriär kan innebära.

Hon pratar fort när hon berättar att KYOC fick träna med svenska Kopparberg och att laget träffade fotbollstjejer från hela världen. För första gången fick hon chans att visa upp sig inför stor publik, hon blev intervjuad av pressen och lyckades övervinna sin blyghet inför vita.

Uppmärksamheten som följde hemma i Kenya lockade fler tjejer till fotbollen. I Kisumu, Kenyas tredje största stad, fanns det 2009 tre tjejlag, nu är det tio stycken. 

I sommar åker Lily och hennes lagkamrater till Göteborg för andra gången. KYOC ligger i hårdträning och motivationen drivs av starka krafter.

– Vi vill visa upp oss och imponera, jag vill att fler tjejer ska börja spela fotboll. När jag blir proffs kommer jag kunna hjälpa andra, säger Lily. 

Görrel Espelund

Journalist, author and Africa guide. Read more about Görrel here.