Title Image

Att göra i Kapstaden: del 5

Att göra i Kapstaden: del 5

UTFLYKT: ungefär 80 kilometer från Kapstaden ligger en av Sydafrikas äldsta samhällen, Riebeek Kasteel, döpt efter holländaren som lade grunden till Kapkolonin i mitten av 1600-talet, Jan van Riebeeck. Under en expedition från kolonialmaktens ursprungliga bosättning vid dagens Kapstaden, upptäckte man en bördig dal som lämpade sig utmärkt för jordbruk – och på den vägen är det.

I dag är Riebeek Kasteel en av de trevligaste småstäderna i det som många anser vara Sydafrikas mest spännande vindistrikt: Swartland. Här finns svenskbekanta vingårdar, som Allesverloren, och här finns en rad unga spännande vinmakare som hyllas i sydafrikanska vinkretsar. Mest känd av dem alla är Eben Sadie som 2014 – återigen – blev årets vinmakare i Sydafrika och som producerar sina fantastiska (och relativt dyra) viner under etiketten Sadie Family.

Själva Riebeek Kasteel bjuder på pittoresk småstadscharm, med butiker och restauranger och med ett stadshotell som har den längsta verandan söder om Limpopofloden. Här dricker man lämpligen sin gin och tonic på eftermiddagen, nedsjunken i en mjuk fåtölj – och när man gör det så frågar man givetvis inte bara efter sin favorit-gin, man ser också till att de fyller upp glaset med den lokala och helt lysande tonicen: Swaan Cape Tonic.

Fler tips från Kapstaden och dess omgivningar finns i boken Mitt Kapstaden (Karavan förlag).

Andreas Karlsson

Journalist, author, photographer and safari guide. Read more about Andreas here.