Title Image

Del 4: första torsdagen

Del 4: första torsdagen

Boken Mitt Kapstaden bjuder på mina personliga tips och smultronställen i min hemstad. Här i bloggen, under vinjetten “Att göra i Kapstaden”, får du som är på väg till världens mest fantastiska stad ytterligare några tips. Välkommen!

First ThursdaysEvenemang: den första torsdagen i varje månad arrangeras gatuevenemanget First Thursdays i centrala Kapstaden. Gallerier och butiker håller öppet långt in på kvällen, krogar och barer sväller ut på gatorna och i varje korsning öppnar tillfälliga serveringar. Det är en sann folkfest med en touch av reclaim the street, för även om gatorna inte officiellt är avstängda så gör man klokt i att lämna sin bil så långt från innerstan som möjligt de här torsdagarna. Epicentrum för tillställningen finns i kvarteren som avgränsas av Bree Street, Shortmarket, Long Street och Wale Street, men omfattar också en del angränsande gator. Allra störst är trycket på Bree Street.

Shopping: Industridesignern Dan Fuller har tagit med sig sitt råa och avskalade formspråk till sin nya nisch: smycken och accessoarer. Materialet är rostfritt stål av högsta kvalitet, och siluetten av Afrika är ett återkommande tema på halsband, manschettknappar, sedelklämmor och så vidare. Enligt Dan själv går just Afrika-temat hem hos såväl lokalpatrioter och besökare. Till vardags håller han till på Buitenkloof Studios på Kloof Street, men syns också på flera hantverksmarknader runtom i stan, exempelvis på fina SAM på Shortmarket St.

Snabbmat: I den ocharmiga norra änden av Bree Street håller Active Sushi till i en oansenlig lokal i botten på stans högsta byggnad, Portside Building (den med FNB-loggan på sidan). Hit tar jag gärna en omväg på lunchen för grymt bra, välkomponerade och prisvärda sushimenyer. Vissa kvällar och de flesta lördagar kör man här också ”ät så mycket du orkar” för 119 rand, men då är bordsbokning en fullständig nödvändighet.

Andreas Karlsson

Journalist, author, photographer and safari guide. Read more about Andreas here.