Title Image

Safaridestinationer: the basics

Safaridestinationer: the basics

Jag får frågan gång på gång: vart ska man åka om man vill åka på safari i Afrika?  Det är smickrande att få förtroendet att avgöra vilken som är den optimala safaridestinationen. Samtidigt är det förstås helt omöjligt. Åtminstone utan lite mer information om den som frågar; vad ser hen framför sig med själva begreppet safari, hur erfaren är vederbörande, hur är det med tid, budget, och en massa andra frågor? Men med det sagt och för alla er som ändå vill ha en liten vägledning och ett hum om var ni ska börja era efterforskningar, så kommer jag i ett par blogginlägg ge mina personliga tips och funderingar. (Du hittar samtliga delar genom att välja ”Safaridestinationer” under kategorier i högerspalten).

För den genomsnittlige och inte så erfarne safariresenären så står valet ganska ofta mellan Tanzania (ofta kombinationen Ngorongoro-kratern plus Serengeti) och Sydafrika (oftast Kruger National Park, KNP). Det är inga dåliga alternativ precis och samtidigt som båda två är mycket bra val för den som åker på safari för första gången, så funkar de också alldeles utmärkt för mer erfarna resenärer. Själv älskar jag båda och missar inte en chans att besöka något av dessa fantastiska vildmarksområden. Men de är olika och det är bra att känna till när man funderar över sitt val.

safaridest02

Serengeti är Afrika så som vi lärt oss att känna igen det i naturfilmer. Milsvida savanner och stora hjordar med djur, platta acaciaträd och lejonhonor som jagar i flock. De kunskaper som de flesta har om Afrikas natur stämmer väl överens med livet i Serengeti (andra naturtyper och livsförutsättningar medför att det ser annorlunda ut på andra håll, men det är ett kapitel för sig). På Serengetis minuskonto hamnar möjligen en lite högre prislapp än Sydafrika och periodvis en viss massturism.

Sydafrikas KNP bjuder på en annan naturtyp än Serengeti, ofta karaktäriserad av buskväxtlighet, bush veld (även om det förstås är svårt att generalisera när det gäller ett så stort område som KNP). Den generella standarden är överlägsen i Sydafrika, vad gäller lodger, infrastruktur och ofta också guider. Artrikedomen är i stort sett densamma som i Tanzania, men här finns inte alls samma stora samlingar av djur. Även i KNP kan det periodvis upplevas som lite trångt mellan bilarna – bland annat för att man tillåts köra in här med egen bil (det är ju nationalpark). Men man kan också med en gnutta ansträngning hitta underbara, avskilda platser – och ett bra alternativ är att välja någon del av Kruger som drivs i privat regi och ta in på någon lodge där. Det lyxiga och i många avseenden överlägsna alternativet är då Sabi Sands.

Vissa tycker att Tanzania känns vildare och därför mer äkta. Jag håller inte med utan säger att det bara beror på att man jämför fel saker. Både Sydafrika och Tanzania erbjuder hela skalan av upplevelser, från ganska tillrättalagd safari till vildast tänkbara äventyr. Vill man bocka av stora däggdjur i högt tempo, alternativt njuta av den årliga så kallade ”stora vandringen”, så ska man välja Tanzania. Men personligen skulle jag välja Sydafrika för en första safariresa. Det grundar sig på subjektiva argument som att jag älskar naturen i södra Afrika och att jag tycker om den större oförutsägbarheten som jag upplever att Sydafrikas mer varierade natur medför, inte minst i form av oväntade sightings.

För ett par år sedan skrev jag en förhållandevis utförlig jämförelse mellan just Tanzania/Serengeti och Sydafrika/KNP på uppdrag av Göteborgs-Posten. Den publicerades under 2012 och kan eventuellt fortfarande gå att hitta på nätet. Den som vill kan annars höra av sig så ska jag ordna fram en kopia.

Andreas Karlsson

Journalist, author, photographer and safari guide. Read more about Andreas here.