Title Image

Pilanesberg levererar

Pilanesberg levererar

PilanesbergPILANSBERG NATIONAL PARK visar sig från sin bästa – och torraste sida. De senaste dagarna har jag haft förmånen att tillsammans med rangerkollegorna Nicki och Amos ge en trevlig grupp svenska turister en förhoppningsvis oförglömlig safariupplevelse och avslutning på deras knappt två veckor långa vistelse i Sydafrika.

Vid mitt senaste besök, i mars, var stora delar av Pilanesberg översvämmat och vi tvingades hålla oss till de två asfalterade genomfartslederna. Den här gången var det snustorrt och i desperat behov av regn. De första dropparna för säsongen borde ha kommit för flera veckor sedan, men hittills har det inte varit mycket med regnandet.

Djuren tycks däremot inte lida nämnvärt än, och vackra, kuperade Pilanesberg bjuder som alltid på fantastiska sightings. Gott om trubbnoshörningar (”vita”), och några spetsnoshörningar (”svarta”). Lejon, varav parningsuppvisningen från honan och hanen vid Ruighoek Dam, var särskilt speciell. Gepard och sable är alltid underbart. Och så det som nog var svårast att förmedla storheten med för våra svenska besökare: african wild cat…med ungar. De blänkande ögonen avslöjade dem i det höga gräset när vi efter våra sundowners var på väg tillbaka i mörkert och visst ser de ut ungefär som en vanlig bondkatt, men att få se den utsatta vildkatten är något som inte ens vi som är ute mycket i bushen gör särskilt ofta. För mig är det två år sedan, och ungar har jag aldrig sett – förrän nu.

Andreas Karlsson

Journalist, author, photographer and safari guide. Read more about Andreas here.