Title Image

Kommande bok: Det nya Sydafrika

Kommande bok: Det nya Sydafrika

Med fem minuter kvar till avspark i Sveriges VM-premiär mot Sydkorea, skickade jag iväg de sista bearbetningarna av manuset till min kommande bok: Det nya Sydafrika – En framtid i skuggan av apartheid. Den tar i flera avseenden vid där Sydafrikas historia slutar och skildrar dagens Sydafrika, ett land som står inför enorma utmaningar och viktiga vägval.

Det har gått drygt hundra dagar sedan den förre presidenten Jacob Zuma lämnade sin post efter nio katastrofala år vid makten. I hans ställe har Sydafrika nu en ny president, Cyril Ramaphosa, som såväl den inhemska befolkningen som alla som älskar Sydafrika sätter sitt hopp till. Han har börjat imponerande och det finns anledning att vara optimistisk, men han har också en extremt svår och känslig uppgift framför sig. Görrel skrev nyligen om de första hundra dagarna med Ramaphosa i det här inlägget.

När sydafrikanerna nästa år går till val är det sjätte gången sedan landet blev en demokrati efter apartheids fall. Det Desmond Tutu kallat för Regnbågsnationen har gått från att vara Nelson Mandelas hyllade demokratibygge och försoningsprojekt till att vara en nation som balanserar på randen till fullskalig kris. Ekonomin går kräftgång, de ekonomiska klyftorna växer och på många håll går försoningen knackigt. Samtidigt har landet lyckats med det som många inte trodde skulle vara möjligt, att gå vidare under – i allt väsentligt – fredliga former efter decennier av förtryck under apartheid. Det är svårt att veta om man ska vara imponerad av eller besviken på Sydafrikas utveckling.

Så vilka är utmaningarna? Vad beror de på och hur ska de övervinnas? I Det nya Sydafrika svarar jag på de frågorna. Jag beskriver på ett överskådligt sätt det politiska, sociala och ekonomiska läget i dagens Sydafrika, bland annat med fokus på det krisande regeringspartiet ANC:s roll i utvecklingen. Jag berättar om brännande frågor som jordreform, utbildning och kriminalitet, men också om vad som trots allt gör att Sydafrika inte kommer att gå samma katastrofala väg som exempelvis grannlandet Zimbabwe.

Vid valet 2019 ska sydafrikanerna bestämma hur de vill att deras framtid ska se ut. Världens ögon kommer att riktas mot landet, mot dess president Cyril Ramaphosa och mot den politiska oppositionen som kommer försöka flytta fram positionerna. Den internationella nyhetsrapporteringen kommer att intensifieras och många kommer försöka förstå vad som egentligen hänt sedan Nelson Mandela lämnade makten. Vill du rusta dig för att själv förstå utvecklingen i Sydafrika så kommer Det nya Sydafrika i mitten av september. Mycket nöje.


Fler böcker av Andreas och Görrel


Andreas Karlsson

Journalist, author, photographer and safari guide. Read more about Andreas here.