Title Image

Del 1: Vin och valar

Del 1: Vin och valar

Min bok Mitt Kapstaden är tänkt att vara en kompis att upptäcka den här stan tillsammans med. Men allt får inte plats, och saker förändras, så i bloggserien ”Att göra i Kapstaden” kommer kompletteringar och justeringar att publiceras. (Du kan se alla delar via kategori-menyn längs ner i högerspalten).

Äta: Missa inte True Italic på Bree Street. Fantastisk italiensk mat med en sydafrikansk touch. Bolognesen är gjord på kudu – bara en sådan sak. Och delikatesstallrikarna är lysande. Läget kan uppfattas som lite märkligt, men Bree Street är en av de gator som just nu är hetast.

Utflykt: Ta bilen till Hermanus under valsäsongen. Så långt en klassiker som få missar – om man är här mellan juni och november. Men nöj dig inte med att stå på klipporna och spana ut över vattnet; ta en tur i kajak. Provade det själv idag för första gången och det är en mäktig känsla. Den toppar inte bra safari, men är väl värd en utflykt.

Vin: Det är ingen nyhet att Creation i Hemel-En-Aarde (mellan Hermanus och Caledon) gör utmärkt vin. Det är en av mina absoluta favoriter och deras pinot noir håller jag som Sydarikas bästa, i klass med många bourgogner som kostar tre gånger så mycket. Men dagens provning gav en bredare bild av denna utmärkta gård. Merlot är t.ex. sällan en favorit, men på Creation är den spännande och nyskapande. Och deras Sauvignon Blanc har fått sällskap av en gnutta Semillion och vips får den lite mer finess. Missa inte! (Några av Creations viner finns f.ö. också på Systembolaget).

Den här veckan – den första efter en tid i Sverige – har jag också njutit av återbesök på café-favoriten Handle Bar, kvarterskrogen La Bohème och vandring upp och över Table Mountain längs Skeleton Gorge-Smuts Track-Platteklip Gorge. Allt detta finns att läsa mer om i Mitt Kapstaden.

Andreas Karlsson

Journalist, author, photographer and safari guide. Read more about Andreas here.