Kommentar: lejonattacken i Sydafrika

SÅVÄL JAG som många av mina kollegor, som arbetar med safari i södra Afrika, har fått mängder av frågor efter att en turist för några dagar sedan dödades i en ”lion park” i Sydafrika. Frågorna handlar om säkerheten med att åka på safari. Saken är, enkelt uttryck, att den amerikanska kvinna som blev dödad hade åkt runt i parken med fönstret på bilen nedvevat (tvärtemot instruktionerna), och hade då blivit attackerad och dödad av ett lejon. Men, undrar många, hur kan det då vara säkert att åka på safari i öppna fordon?

Låt oss därför förtydliga detta: problemet i det här fallet var inte den nedvevade rutan – problemet var lejonet och i grund och botten de människor som fött upp lejonet. Attacken skedde inte i en nationalpark eller annat viltreservat – sådana områden som alla seriösa safariarrangörer använder sig av – utan i något som närmast kan liknas vid ett zoo. Lejon i den här typen av ”parker” har vuxit upp i fångenskap och har från födseln fått ett onaturligt beteende, i synnerhet när det gäller relationen till människor. Med lejon som vuxit upp i det vilda och som alltid har behandlats som just vilda djur är det annorlunda. Att åka på safari i ett öppet fordon är med andra ord, i sällskap med någon av oss som är utbildade för det och har erfarenheten som krävs, helt ofarligt. Det är dessutom en av de mest fantastiska naturupplevelser man kan ha – så låt för allt i världen inte den här olyckliga men också helt människoorsakade händelsen påverka din safariresa. Och självfallet står jag och mina kollegor till förfogande för de som trots allt vill diskutera frågan, eftersom det är viktigt att veta vad det handlar om och att man kan känna sig trygg.

Jag skrev för ett tag sedan om problemet med halvtama djur i slutet av ett annat blogginlägg (som huvudsakligen handlade om troféjakt), läs det om du är intresserad av att fördjupa dig ytterligare. Ett antal sydafrikanska tidningar och kommentatorer har också tagit upp frågan. Läs t.ex. ansedda Africa Geographics kommentar här.

Själv befinner jag mig för närvarande på lite välbehövlig “vintersemester” i British Columbia, Kanada, och hoppas de närmaste dagarna ha chans att njuta av fantastiska naturupplevelser i form av späckhuggare, svartbjörn, grizzly och ett för mig nytt fågelliv. Jag skriver också på nästa bok om Sydafrika. Vi ses i Afrika i början av säsongen.

2 Responses

  1. hur vet man vilka parker som är nationalparker och viltreservat ? Har de någon speciell symbol i sin marknadsföring på hemsidor mm ? Kan inte minnas från mina resor att det uppmärksammades även om man kunde läsa om att vissa parker var just “zoo” som man skulle se upp med. Ha det gott i Kanada.

    1. Som förstagångsbesökare är det helt klart en utmaning att skilja på de olika typerna av safariområden och tyvärr finns det ingen fungerande märkning. Generellt sett skulle jag säga att om man åker organiserat med en svensk arrangör så är risken ganska liten att hamna på de oetiska ställena, men det finns alltid anledning att ställa frågor.

      Om en lodge eller park erbjuder något slags fysisk interaktion med djuren så bör varningsklockorna ringa direkt. Man kan också – även om det är ett grovt mått – titta på parkens storlek. För att ha storvilt (”big five”) som kan bibehålla ett naturligt beteendemönster så tycker jag att man bör komma upp i 10 000 hektar eller mer. De statliga nationalparkerna är betydligt större än så (Kruger är t.ex. 2 000 000 hektar) och är i sig en garant för att det är välskött, men det finns många fantastiskt välskötta privata reservat också.

      Så det krävs lite vanlig konsumentresearch också, genom att kolla forum, kommentarer och olika rating-sajter. Som svensk skulle jag säga att man då i första hand bör lyssna på kommentarer från andra skandinaver. Det är nämligen min erfarenhet att just skandinaver ofta gör en bra bedömning av vad som känns rätt, etiskt och välskött.

Comments are closed.Featured posts

SUBSCRIBE TO OUR MONTHLY NEWSLETTERInstagram: @anytimefromnow

Back to Top