Title Image

Del 3: Spisa jazz

Del 3: Spisa jazz

JAZZ: Kapstaden är ett litet Mecka för jazzälskare och runtom i stan ligger en mängd schyssta klubbar. Vad väldigt få såväl besökare som bofasta känner till däremot är att jazzkulturen blomstrar på klubbar även i kåkstäderna, och att man mycket väl kan åka dit för en minst sagt annorlunda upplevelse. Favoriten för tillfället heter Jazz in the Native Yards och håller till på en oansenlig innergård i Gugulethu (ungefär) varannan söndag. Den anonyma entrén ligger i ett vanligt bostadshus på hörnet av NY137 och NY138, ett kvarter bakom legendariska Mzoli’s restaurang. Det blir inte mer township-jazzigt än så här, och om man vill kan man både äta och dricka för en bråkdel av vad det hade kostat inne i stan. Håll koll på deras facebook-sida för mer info.

DESIGN: Mellan det stora shoppingcentret vid V&A Waterfront och Two Ocean Aquarium har hantverksmarknaden Watershed öppnat och här säljer moderna Kapstadsdesigners sina produkter. Kläder, väskor, porslin, konstföremål, här hittar man det mesta och mycket håller hög kvalitet. Nyligen upptäckte jag här min nya favorit Research Unit som tillverkar fantastiska väskor, plånböcker och fodral, huvudsakligen i skinn. Produktionen sker  liten skala lokalt i Kapstaden.

ÄTA: Med restaurangen The Flagship i Simon’s Town (och dessförinnan Boat House i Scarborough) skapade stjärnkocken Bruce Robertson en unik hemma-hos restaurang, där man som gäst bokstavligt talat åt lunch eller middag i kockens bostad. När Bruce för några månader sedan tragiskt nog gick bort i cancer, så släppte hans gode vän och kockkollega Duncan Doherty vad han hade för händerna och satsade allt på att driva vännens projekt vidare. Det gör han nu och jag hade för någon vecka sedan förmånen att äta hos Duncan, något som bara kan beskrivas som en fantastiskt exklusiv och matmässigt storartad upplevelse. Antalet platser är mycket få, så boka i god tid. UPPDATERING: The Flagship har nu dessvärre slagit igen portarna helt.

Läs mer om saker att se och göra i Kapstaden i boken Mitt Kapstaden (Karavan förlag).

Andreas Karlsson

Journalist, author, photographer and safari guide. Read more about Andreas here.