Sydafrika i fokus på Bokmässan

Vi hann inte mer än packa ihop våra böcker och säga hej då till kollegorna förrän Bokmässan i Göteborg tillkännagav att temaland vid nästa års mässa är Sydafrika. Ett jubel hördes bland våra Afrikavänner på sociala medier. Äntligen! Tio år efter Bokmässans tema Africa 2010, har arrangören valt att fokusera litteraturscenen på ett enda land.

Självklart ser vi fram emot detta. Bokmässan är Nordens största kulturevenemang och även om det i skrivande stund inte är klart vilka sydafrikanska författare som kommer att gästa mässan så är vi helt säkra på att nästa års mässa kommer bli något alldeles extra.

Redan i år kom tre sydafrikanska poeter till Göteborg, Emmah Mabye, Masai Sepuru, Raphael d’Abdon and Ishmael Sibiya, som en del av ett svenskt-sydafrikanskt litteraturutbyte anordnat av Göteborgs Litteraturhus i samarbete med Hear my Voice och med stöd av Svenska institutet och Kulturrådet.

– Temasatsningen handlar väldigt mycket om att lyfta dagens berättelser från ett litteraturrikt land med elva officiella språk, en framväxande kvinnokamp och många unga poeter, kommenterade mässansvarig Frida Edman valet av Sydafrika.

Säkert är att Sveriges och Sydafrikas långa och starka band kommer att belysas. Sverige var under en tid den största bidragsgivaren till befrielserörelsen ANC och Sverige spelande en avgörande roll internationellt i kampen mot apartheid. Men, det blir inte bara historia.

I demokratin Sydafrika har unga, lovande författare satt sin prägel på kulturlivet. För många av dem är landets historia en källa till inspiration och skrivandet ett sätt att göra upp med och belysa gamla oförrätter och övergrepp. För andra har demokratin inneburit en annan typ av frihet –  möjligheten att inte enbart skriva skön- och facklitteratur med politiska undertoner. Feelgood- och kriminalromaner kommer säkerligen också att få plats i mässans sydafrikanska satsning.

För alla er som vill dyka ner i den sydafrikanska litteraturen redan nu – här kommer lite tips på de hetaste namnen just nu.

Pieter du Toit toppar Daily Mavericks bästsäljar-lista med The Stellenbosch Mafia: Inside the Billionaires’ Club – om vinproducerande miljardärer och vilket inflytande de har i samhället.

Förra månaden tog sig Yusuf Daniels upp på listan med Living Coloured (Because Black & White Were Already Taken). En kritikerrosad memoarbok om livet som färgad i Kapstadens ytterområde.

Missa inte heller Pieter-Louis Myburghs Gangster State, om korruption och maktmissbruk i ANC.

Nadia Davids och Sisonke Msimang, är två kvinnliga sydafrikanska författare som Open Book Cape Town särskilt lyfter fram i år.  

På samma festival hyllas även barnbokstrion Join Christelle Lambrechts, Riana Louw and Charles Siboto för The Blacksmith and the Dragonfly.

Johannesburg Review of Books har startat en pod som heter Read This! I första avsnittet möter lyssnaren den prisbelönta författaren Niq Mhlongo som skrivit essäsamlingen Black tax: Burden or Ubuntu?

Två sydafrikanska författare till att hålla ögonen på är Terry Kurgan och Siphiwe Gloria Ndlovu som vann Sunday Times litteraturpris i år. Terry Kurgan tilldelades fackbokspriset för Everyone is Present: Essays on Photography, Family and Memory och Siphiwe Gloria Ndlovu vann Barry Ronges romanpris för sin The Theory of Flight .

Vill du hålla dig uppdaterad fram till mässan? Anmäl dig för nyhetsbreven på Johannesburg Review of Books.

Görrel Espelund

Journalist, author and Africa guide. Read more about Görrel here.