Pojken som fångade vinden

Med titlarna Black Earth Rising och The Boy Who Harnessed the Wind, lämnar streamingtjänsten Netflix, Europa och USA och öppnar ett fönster mot den afrikanska kontinenten.

Black Earth Rising är en mini-serie som pendlar mellan London, Haag och Rwanda. Den unga juristen och folkmordsöverlevaren Kate Ashby fångas i ett drama där rättvisa, försoning och verklighetens nyckfullhet ställer alla kända och självklara begrepp på ända. Inte helt oväntat har den väckt en hel del rabalder i Rwanda eftersom den vågar ta upp kontroversiella frågor om skuld och ansvar, vilket gör den ännu mer sevärd. Serien är snygg, välspelad och en utmärkt lektion i folkmordet och dess eftersvallningar.

The Boy Who Harnessed the Wind, bygger på boken med samma namn och handlar om William Kamkwamba i Wimbe som ville förse sin hemby i Malawi med el. Visserligen har en del kritik riktats mot den brytningen som skådespelarna har på språket chichewa (ingen av huvudrollsinnehavarna är från Malawi) men det är en feelgood film som ger tittaren en skärva afrikansk vardag med en begåvad och nyfiken ung man i huvudrollen.

Jag läste boken 2011, samma år som jag och Andreas körde från Kapstaden till Nordkap. På vägen passerade vi Malawi.

Under resan gjorde jag tio avsnitt i Sveriges Radios OBS. Från Malawi lät det så här:

”Vägen till Wimbe i Malawi finns inte på kartan. Men med hjälp av koordinater och en GPS tar vi oss närmare målet. I bilen har jag boken The Boy Who Harnessed the Wind. När vi stannar för att försäkra oss om att vi är på rätt väg, tar jag fram den och pekar på fotot på William Kamkwamba och frågar: Det är den här mannen vi söker. Är det rätt väg?

Människorna längs vägen nickar och pekar och vi kör vidare. På smala, översvämmade grusvägar som löper genom täta fält.

Wimbe är en liten by där husen är i stort behov av ett lager färg. Men skolan är nymålad och har ett glänsande nytt plåttak. På kortsidan står det med stora röda bokstäver: Moving Windmill Project. Det är en organisation som startades inspirerad av William Kamkwambas historia och med mottot: afrikanska lösningar på Afrikas problem.

William Kamkwamba berättar i boken The Boy Who Harnessed the Wind om hur han som tonåring fick sluta skolan eftersom hans föräldrar inte hade råd att betala skolavgiften.

Men han ville inte komma efter med skolarbetet och tillbringade nästan all sin lediga tid på biblioteket i Wimbe. Det var så han började lära sig om vindkraft. Nyfikenhet och experimentlusta drev honom till att bygga ett eget vindkraftverk av skrot och en gammal cykel. Byborna trodde han var galen, men två av hans vänner hejade på och plötsligt hade familjen Kamkwamba el i sitt hus.

Projektet växte. Williams historia snappades upp av en journalist och berättelsen om pojken som fångade elektrisk vind spreds till internationell media och plötsligt var William känd.

Han bjöds in som talare på TED och fick stipendium för att läsa på African Leadership Academy för ungdomar.

När vi kom fram till den samling hus som är Williams barndomsby berättade hans systrar att deras bror inte var där för han läste på college i New York – men vi var ändå välkomna att titta på vindkraftverket.

Två vindmöllor snurrade på gården och det fanns solpaneler på taket. Geoffrey, Williams barndomsvän som hjälpt honom med det första bygget, förklarade hur allting fungerade. Vinden och solen, gav inte bara elektricitet inomhus. Energin drev också en vattenpump. Så istället för att hämta vatten långväga ifrån, som förr, fanns det nu vatten vid huset. Det räckte även till att bevattna fälten. William Kamkwambas familj skulle inte behöva lida av hunger och torka igen.”

Elektricitet är fortfarande ett stort problem i Afrika. Inte ens Sydafrika kan förse sina invånare med en jämn ström av el. Just nu är vi mitt upp i en period då landet helt enkelt inte har tillräckligt med energi för att täcka behoven. Lösningen är så kallad load shedding, staten stänger helt enkelt av elen efter ett visst schema så att alla får dela på bördan. Vissa dagar är det två timmar. Andra dagar är det två gånger två timmar. Tillgång och efterfrågan

Tittar man på hela Afrika söder om Sahara saknar alltjämt två tredjedelar av befolkningen elektricitet. Det behövs med andra ord fortfarande många William Kamkwamba för att lösa energifrågan.

Läs här om ett annat lyckat energiprojekt som stöds med svenska pengar. Adam Öjdahl och hans kollegor på Sida är att applådera.

Görrel Espelund

Journalist, author and Africa guide. Read more about Görrel here.